skip to Main Content
+387 61 408 325 info@instalaterr.com
Hlađenje (klima)

Ugradnja

Izvodimo sve vrste klimatizacijskih sistema te ugrađujemo uređaje najpoznatijih svjetskih proizvođača. Kako bi imali optimalno odabrane uređaje, prilagođene vašim potrebama i prostoru, stručnim savjetima preporučit ćemo što trebate za prostor određene veličine, kakva je izolacija i gdje postaviti uređaje.

Hlađenje klima uređajima, pogotovo tokom vrućih ljetnih mjeseci, omogućuje nam hlađenje prostorija čime se stvara ugodna atmosfera za boravak ljudi.

Pri odabiru klimatizacijskih sistema moraju biti zadovoljeni određeni kriteriji.

Osnovni kriteriji za izbor sistema klimatizacije su: funkcionalnost, toplinski i rashladni učinak, mogućnost smještaja u prostoru, investicijski troškovi, trošak pogona, pouzdanost pogona, fleksibilnost sistema i mogućnost održavanja.

Između navedenih kriterija uspostavlja se međusobna veza, i u dogovoru sa investitorom određujemo koje je najpogodnije rješenje za projektiranje određenog klimatizacijskog sistema.

Popravak klima uređaja

Vršimo detekciju i popravke na klima uređajima svih tipova, marki i modela u najkraćem roku na lokaciji kvara ili u našem servisu. Od izmjene kompresora, dopune freonom, demontaže i premještanja klima uređaja do isporuke rezervnih dijelova.

Servis i čišćenje klima uređaja

Vršimo generalno, godišnje ili servisiranje u garantnom roku klimatizacijskih uređaja koje se preporučuje minimalno jednom godišnje obaviti u stambenim prostorima, a u komercijalnim prostorima i nekoliko puta godišnje. Servisi su nužni radi produženja vijeka trajanja uređaja, kvalitete zraka, ali najviše iz zdravstvenih razloga, zbog taloženja bakterija i mikroorganizama na filterima i samoj unutarnjoj jedinici klima uređaja koji mogu prouzrokovati i neželjene zdravstvene probleme.

Šta nude moderni klima uređaji?

Hlađenje: klima sistemi pružaju preciznu kontrolu temperature. Uvijek možete stvoriti okruženje u kojemu se osjećate najbolje, uz izbor prave temperature. Ne samo da stvaraju komfor, već se uz njih osjećate svježe i aktivno čak i u najekstremnijim vanjskim uvjetima.

Grijanje: klima sistemi mogu pružiti i grijanje. Možete uživati savršeno konstantnu temperaturu tijekom cijele godine, bez obzira na vanjske uslove. To je ekološki prihvatljiva alternativa za tradicionalne načine grijanja zbog toga što energiju vanjskog zraka (zagrijanog) prenosi u unutrašnjost prostora.

Pročišćavanje: klima uređaji mogu proizvesti svjež, čisti zrak. Moderni klima uređaji su opremljeni posebnim filterima koji apsorbiraju nečistoću, prašinu i dim iz zraka. Prema potrebama korisnika, nivo pročišćavanja može se i povećati. Pročišćavanje i filtriranje preporučuje se osobama s alergijama.

Odvlaživanje: u režimu hlađenja klima uređaj može odvlaživati zrak, pružajući osjećaj kvalitetnijeg i svježeg zraka. Pažnju treba obratiti i na činjenicu da pravilan nivo vlage sprječava širenje lišajeva i plijesni, što opet ima pozitivan utjecaj na osobe s alergijom. Ljudsko biće osjeća da je nivood 40 do 60 % ugodan nivo vlage.

Ventilacija: ventilacija može biti u ugrađena u sistem klima uređaja. Uzimajući zrak iz unutrašnjosti prostorije ventilacija potom ubacuje svjež, pročišćen vanjski zrak. U međusezoni, kada klimatizacija nije potrebna, ventilacija može raditi zasebno i biti vrlo korisna.

Šta su inverter klime?

Inverterski način rada klima uređaja ostvaruje značajnu uštedu energije, ovisno o uslovima rada čak i do 50% u odnosu na klasične klima uređaje.

Ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoju snagu tako da bude dovoljna za ravnomjerno održavanje željene temperature. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora te omogućava značajna ušteda energije. Nema čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu. Ugodnost u prostoru klimatiziranom s inverterskim klima uređajem je puno veća jer inverterski sistem rada regulacijom izlazne temperature klimatiziranog zraka izbjegava sindrom “propuha” u Vašem prostoru. Inverterski uređaji uz to pružaju mogućnost grijanja i kod vrlo niskih vanjskih temperatura, do -15°C.

Back To Top